Poradenství a tipy pro začínající cyklisty

Tagy:
Poradenství a tipy pro začínající cyklisty>

Chceš začít svou cestu s cyklistikou? Nebo jezdíš po městě a potřebuješ rady týkající se pohodlného přesunu? Pokud jsi začátečník nebo osoba, která si váží nových vědomostí, tento článek je právě pro tebe. Nezáleží na tom, jaký je tvůj cíl - rekreace, cyklistické závody, zlepšení nálady - první otočení pedálů na ulici mohou být stresující. Máme několik tipů pro začínající cyklisty, které zpříjemní začátek této úžasné cesty.

Výběr kola

Každý z nás má jiné preference ohledně kola a toho, jak chceme na něm trávit čas. Někteří preferují rekreační jízdu po městě, jiní dlouhé výlety v sedle. Pokud přemýšlíš nad tím, které kolo bude pro tebe nejlepší, představujeme nejčastěji vybírané typy:

  • silniční kolo - příjemná jízda po asfaltu, zdolávání dlouhých vzdáleností, vyjížďky s přáteli, účast na společných jízdách, cyklistické závody... Silniční kolo nabízí spoustu možností! Má lehký rám, tenké pláště a řídítka "berany" - to není jen aerodynamika, ale i pohodlí.
  • gravelové kolo - gravel kola se čím dál častěji objevují v našem okolí. Jsou velmi univerzální a nabízejí mnoho možností. Je to kombinace silničního a horského kola - lehkého rámu a širších plášťů. Tento typ je vhodný na asfalt i na štěrkové cesty. Pokud máš rád delší vyjížďky, nechceš se starat o náhlé změny povrchu a chceš velkou flexibilitu, vyber si gravel!
  • horské kolo - známé také jako MTB (Mountain Bike). Je vhodné na jízdu v náročném terénu, po stezkách a lesních cestách. Má odolnou konstrukci, široké pláště často s agresivním dezénem a tlumiče (absorbující nárazy). Objevuj divoké stezky a zažij dávku adrenalinu s horským kolem.
  • trekingové kolo - plánuješ dlouhé výlety? Vyber si trekingové kolo, které je vybavené pevným nosičem - právě tam umístíš potřebné brašny na výpravu. Kombinuje vlastnosti silničního a horského kola a nabízí všestranné možnosti. Je vhodné i do města.
  • městské kolo - jak název napovídá, bylo navrženo pro jízdu po městě. Na rozdíl od silničního kola je na něm pozice vzpřímená. Je vhodné na krátké vyjížďky, cestu do práce nebo na nákupy. Často je vybaveno košíkem, který může sloužit k přepravě lehkých produktů.

Výběr kola je velmi individuální záležitost. Je třeba promyslet, co požadujeme, jaký je náš cíl a kde budeme jezdit. Nezáleží na tom, který typ si vybereš, užívej si to!

Nezbytné příslušenství

Kolo není vše! Abys mohl užívat aktivitu a dbát na svou bezpečnost a pohodlí, je nutné pořídit si potřebné příslušenství. Nejvýznamnějším prvkem každé jízdy na kole by měla být helma. Hlava je jen jedna, proto ji musíme stavět na první místo. Helma je nejdůležitější obranou mozku při pádu, a proto by ji měl nosit každý, kdo si sedá na kolo alespoň na chvíli.

Dalším důležitým prvkem je osvětlení - díky němu jsme viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu. Vyplatí se investovat do kvalitního červeného zadního světla a jasné přední lampy.

Kromě helmy stojí za zvážení i další příslušenství, jako jsou sluneční brýle a specializované oblečení. Na sedlovku se vyplatí namontovat podsedlovou brašnu, do které uložíme opravnou sadu. Nikdy nevíme, kdy budeme muset měnit duši - je lepší mít náhradní s sebou než řešit problém desítky kilometrů od domova.

Vhodný oděv

Když začínáš s cyklistikou, nemusíš hned investovat do oblečení z vyšší třídy. Mnozí z nás začínali s běžným technickým tričkem a sportovními šortkami. Zaručujeme však, že i cyklistické šortky se speciální vložkou nebo cyklistický dres mohou výrazně zlepšit pohodlí při jízdě. Ve skříni milovníka cyklistických dobrodružství najdeš:

  • cyklistický dres
  • cyklistické šortky s vložkou (s kšandami nebo bez nich)
  • nepromokavou a větruodolnou bundu/vestu
  • rukavice
  • cyklistické boty (na začátek postačí sportovní obuv, ale doporučujeme boty určené pro různé typy jízdy, např. silniční boty)
  • helmu
  • sluneční brýle
  • termální oblečení (na chladnější dny)

Investice do vhodného oblečení není jen o pohodlí, ale také o bezpečnosti. Díky specializovanému oděvu a příslušenství bude tvá jízda ještě efektivnější!

Údržba kola

Ve zdravém těle zdravý duch, a na funkčním kole spokojený cyklista! Dbej na pravidelnou údržbu kola - pokud nemáš potřebné znalosti, využij cyklistický servis, který jistě najdeš ve svém okolí. Tím si zajistíš dlouhou a bezpečnou jízdu.

Co však můžeš udělat sám? Pravidelně kontroluj, zda jsou tvé pneumatiky nafouknuté a zda se na nich neobjevily díry/praskliny. Sleduj také své brzdy - zda se dobře zavírají a zda nejsou brzdové destičky opotřebované. Dalším prvkem je pohon - pravidelně čistěte a mažte řetěz. Zajistí ti to pohodlnou jízdu a tvé kolo bude šťastnější. Na pravidelné čištění pohonu doporučujeme produkty Muc-Off. Na začátku své cyklistické cesty se vyplatí investovat do sady na údržbu kola, která obsahuje všechny potřebné pomůcky.

Plánování tras

Předtím, než se vydáš na kolo, podívej se na oblíbené trasy v okolí. Jako začínající cyklista si vybírej lehčí cesty a méně frekventované trasy. Využij aplikace, ve kterých najdeš cyklistické trasy označené stupněm obtížnosti nebo rozdělené podle povrchu. Pro mnohé není pohodlné být účastníkem silničního provozu mezi auty - doporučujeme najít si společnost na společnou cestu! Možná se ve vašem městě konají cyklistické setkání nebo přemluvíš své přátele?

Bikefitting - je potřeba?

Dobře přizpůsobené kolo znamená ještě větší radost z jízdy, pohodlí a bezpečnost. Po prvních vyjížďkách tě bolí ramena, ruce, záda nebo nohy? Využij profesionální pomoc bikefittera, který přizpůsobí kolo tvé postavě. Nejčastěji se mění sedlo, řídítka a představec. Tyto tři prvky výrazně zvyšují pohodlí při jízdě. Pokud jsi ještě nekoupil/a kolo, pečlivě si prohlédni tabulky velikostí výrobce - velikost rámu je také důležitá!

Hydratace a strava

Pamatuj, že během aktivity je nutné pít vodu a zajistit svému tělu palivo, například v podobě izotonických nápojů, energetických gelů nebo želé. Víme, že během jízdy často necítíme žízeň ani hlad - je však dobré pravidelně a správně se stravovat, aby se minimalizovala šance na náhlý pokles energie nebo oslabení. Dbej také na vyváženou stravu!

Užij si jízdu

Posledním, ale nejdůležitějším bodem je radost z jízdy na kole. To je klíč k úžasné vášni, nádherným vzpomínkám a cyklistickým dobrodružstvím. Zaručujeme, že pokud k tomu přistoupíš s pozitivním přístupem, tvůj život se může změnit k lepšímu! Poznáš nové lidi, navštívíš úžasná místa a aktivně strávíš čas na čerstvém vzduchu.

Každý z nás někdy začínal od nuly - nestyď se za to, že teprve začínáš! Neboj se ptát zkušenějších cyklistů na věci, které tě trápí. A pokud hledáš radu ohledně výběru vhodného vybavení, rádi ti poskytneme veškeré tipy.

Širokou cestu!