Jak se chovat v dopravě?

Jak se chovat v dopravě?>

Pro začínající cyklisty může být aktivní účast na silnicích stresující výzvou. Existuje však několik tipů, které vám pomohou cítit se sebejistě a bezpečně i při prvních krocích na ulici. Jak se chovat v silničním provozu? Není to tak těžké, jak se zdá!

Funkční kolo a vhodné vybavení

Pokud se chystáte poprvé po delší přestávce nasednout na kolo nebo pokud vás něco trápí na jeho výkonu, navštivte servisní středisko. Dobré kolo je klíčem k úspěchu a bezpečnosti! Dobře promazané komponenty, funkční brzdy, nahuštěná kola - to je jen několik položek, na které je třeba si dát pozor. Zkontrolujte své kolo a užívejte si jeho výkon.

Při jízdě v přírodě se vyplatí dbát na několik základních věcí, které vám zajistí nejen větší bezpečnost, ale pomohou vám i v případě nouze:

Osvětlení

Světla na kole jsou pro bezpečnou jízdu na kole nezbytná - nejen po setmění, ale i ve dne. Dávejte pozor na:

  • přední bílé světlo - k osvětlení silnice v noci a za snížené viditelnosti (déšť, mlha); světlo by mělo svítit dostatečně jasně, abyste viděli na silnici před sebou.
  • zadní červené světlo - mělo by být zapnuté vždy, když jedete, aby se zvýšila viditelnost.

Doplňkem mohou být reflexní prvky na oblečení, pedálech, kolech nebo jiných částech kola. Řidiči si vás tak všimnou na větší vzdálenost.

Opravná sada

V případě nouze se může hodit sada na opravu připravená k použití, kterou lze umístit do malého kufříku pod sedadlem. Stojí za to zahrnout:

  • volná duše
  • malá pumpa CO2
  • kbelíky na pneumatiky
  • víceúčelové nářadí na kolo
  • samolepicí opravné záplaty

Taková sada poskytuje pocit bezpečí při každé cestě. Nezapomeňte na cyklistickou přilbu, která může ochránit nejen vaše zdraví, ale i život.

Výběr trasy

Každý může při jízdě na kole využít jiné trasy. Plánování tras je jedním z klíčových prvků pocitu bezpečí. Pokud svou oblast z hlediska cyklistiky neznáte, zeptejte se zkušených přátel nebo použijte specializovanou aplikaci, která vám trasu ukáže.

Vyhýbejte se rušným ulicím a nejezděte po nich v době dopravní špičky. Pokud můžete, zvolte si trasu s menším provozem - nemusíte se obávat přeplněných silnic ani nervózních řidičů, kteří vás nebudou moci předjet. Zachovejte klid a jeďte rozumně do cíle své cesty. 

Často si klademe otázku - je v pořádku jezdit na kole po ulici? Jízdní kolo je legitimním účastníkem silničního provozu. Cyklisté jsou však ze zákona povinni používat vyznačené cyklostezky/pruhy, pokud jedou ve správném směru. Jízda po ulici je povolena, pokud v dané oblasti není žádná cyklostezka/plán nebo pokud vedou v opačném směru, než je váš cíl. 

Nezapomeňte, že na trase se mohou vyskytovat obzvláště nebezpečná místa. Měli byste být ostražití po celou dobu jízdy, ale obzvláště opatrní buďte na křižovatkách, v zatáčkách, při prudkých sjezdech nebo v blízkosti chodníků a přechodů pro chodce. Pokud máte možnost, pořiďte si cyklopočítač, abyste si trasu předem zkontrolovali.

Komunikace  

Při jízdě na kole probíhá verbální i neverbální komunikace. Signalizace dalších kroků ostatním účastníkům je velmi důležitá. Jak na to?

  • Odbočení vlevo/vpravo - natáhněte levou nebo pravou ruku; nezapomeňte, že za vámi může být řidič, který potřebuje čas na reakci; zajistěte bezpečnost, dejte znamení a pak odbočte.
  • zastavte - natáhněte ohnutou ruku do úrovně hlavy
  • poškození vozovky - natáhněte paži a ukažte prstem na vozovku; osoba za vámi bude vědět, že se blíží k výmolu nebo jinému poškození vozovky.

Je také užitečné připomenout si klasická slovní sdělení, pokud si neuděláme čas reagovat gestem nebo si naší gestikulace nemusíme všimnout. Alternativním sdělením je hlasitý výkřik „Pozor!“, na který by měl reagovat každý účastník silničního provozu.

Jak byste se měli chovat při jízdě ve skupině? Především můžete jezdit ve dvojicích a v pelotonu (pokud tím nevzniká nebezpečí). Dodržujte přiměřený odstup mezi spolujezdci a od okraje vozovky. Nezapomeňte v pelotonu vhodně gestikulovat, abyste se vyhnuli srážkám nebo nebezpečným manévrům. Při jízdě ve skupině tvoříte jeden celek. 

Pokud předjíždíte jiného cyklistu, můžete ho pozdravit gestem ruky zvednuté z řídítek - ujišťujeme vás, že nejen vy budete mít lepší den, ale i náhodný cyklistický nadšenec!

Předpovídání provozu

Každý účastník silničního provozu je zodpovědný sám za sebe, ale také za ostatní. Vaše manévry mohou ovlivnit bezpečnost ostatních - a jednání ostatních může ovlivnit vás. Všímejte si svého okolí a než se otočíte, otočte hlavu, abyste mohli sledovat situaci za vámi. Na křižovatkách dbejte zvýšené opatrnosti - zpomalte i přes zelenou! Sami jezděte předvídavě - vyhýbejte se náhlým změnám směru jízdy, jezděte rovně, a pokud se nacházíte na vozovce, nejezděte blízko okraje vozovky. 

Účast v silničním provozu vyžaduje uvědomělost a odpovídající znalosti. Díky výše uvedeným radám může být vaše cyklistické dobrodružství ještě bezpečnější a příjemnější. Nezapomeňte, že nejste jediným účastníkem silničního provozu - buďte ostražití po zodpovědném vstupu do vozovky. Zapněte si červené světlo a užívejte si tuto aktivitu. 

Na shledanou na silnici!