Proč (ne)využít cyklistické rukavice?

Tagy:
Proč (ne)využít cyklistické rukavice?>

Chystám se na vyjížďku na kole. Ponožky, kraťasy, krátké termotriko, dres a …rukavice? Mám je dnes vzít nebo ne? A jsou vlastně nutné? To je poslední dobou velké téma. A je jedno, zda spolu diskutují „hobíci“ v kavárně, nebo profíci na startovní čáře. Proč tomu tak je a jaké jsou výhody nošení/nenošení rukavic se podíváme v dnešním článku. Věnovat se budeme krátkým, popř. lehkým dlouhým cyklistickým rukavicím na MTB a to proto, že jakmile teploty klesají pod deset stupňů, stávají se ze všech cyklistů poctiví „nosiči“ rukavic. :-) Teplotní komfort dlouhých zateplených rukavic je zcela zásadní a nepostradatelný.

Pohodlí

Tak jako například vložka cyklistických kraťasů, mají rukavice nesporný vliv na celkové pohodlí při jízdě na kole. Rukavice tlumí vibrace a otřesy a jezdec tak „šetří“ své tělo a především lokty a ramena, která by jinak musela nerovnosti na cestě tlumit sama. Cyklista tak zůstane delší dobu „čerstvý“ a rozhodně do cíle dorazí odpočinutější, než jeho stejně trénovaný kolega bez rukavic. Zároveň je přirozené, že při jízdě na kole se naše tělo prohřívá a dlaně se při kontaktu s řídítky začínají potit. Zde nám rukavice poskytnou službu tím, že samotný pot z rukou do sebe absorbují, ruce tak nekloužou a současně nám poslouží jako malý „ručník“, když bude potřeba otřít si tvář a čelo od kapiček značících naše nezdolné úsilí.

Cit pro kolo

Zapřisáhlý odpůrce rukavic vám bude argumentovat benefitem přesného a citlivého úchopu řídítek. Je pravdou, že takový cit úchopu, jako máme v holých rukách, žádné rukavice nenahradí. Nicméně to, že nám dlaně budou dobře držet na řídítkách bez rukavic je podmíněno tím, že budeme mít na kole vhodnou omotávku, nebo vhodné gripy. Rozhodně všechny typy omotávek a gripů nejsou vhodné pro úchop bez rukavic a již mírně vlhké holé ruce vám snadnou vyklouznou jako mýdlo v koupelně. V případě, že řídítka pevně neudržíme v rukou, není jízda rozhodně bezpečná !

Riziko pádu

Diskuze je jedna věc, ale co až dojde na „lámání chleba“? V tomto případě nám to pověstné „lámání“ představuje pád z kola. Při havárii jsou zpravidla dlaně první, které přicházejí do kontaktu s povrchem země. Myslím, že my co jezdíme na kole tuto zkušenost určitě všichni máme a sami si můžeme odpovědět, jestli jsme v tu chvíli měli, nebo neměli rukavice, a jaké byly následky… Zkrátka, v tu chvíli určitě budeme raději, že odřeniny si odnesl pouze kus látky z rukavic a nikoliv naše kůže. Navíc hojení v těchto místech určitě nebude tak rychlé, vzhledem k tomu, jak často a kde všude musíme ruce využívat. 

Názory profesionálů

Liší se úplně stejně jako mezi amatéry a hobíky. V pelotonu najdeme jak ortodoxní nenosiče, tak i pravidelné rukavičkáře. Do první skupiny se řadí třeba Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, nebo Remco Evenepoel. Z mého pohledu, rukavice často nenasazují především mladší závodníci. Zatímco například hvězdy týmu Visma-Lease bike (dříve Jumbo Visma) Wout van Aert a Jonas Vingegaard téměř pravidelně rukavičky oblékají, stejně jako třeba zkušení matadoři typu Geraint Thomas a Michal Kwiatkowski z Ineosu, nebo Chris Froome z Israel - Premier Tech. Pokud se podíváme na videa a obrázky z let minulých, zjistíme, že dříve drtivá většina profi pelotonu rukavičky oblékala. V dnešní době je „nenosičů“ určitě více. Možná nový trend? I když myslím, že je to celkem paradox. Rozhodně se nyní používají mnohem lehčí a příjemnější materiály a střihy rukaviček, než třeba před 20 – 30 lety, takže komfort musí být neporovnatelný.

Jak si poradit?

Ideální by bylo sloučit všechny benefity jak nošení, tak nenošení. Naštěstí, na trhu je řada výrobců těchto doplňků oblečení a je z čeho vybírat. Je vám sympatičtější větší komfort a záruka kvalitního tlumení? Můžeme sáhnout třeba po modelu Castelli Arenberg 2. Zde se o tlumení postará silná gelová vložka a vaše dlaně budou jako v bavlnce. Naopak, pokud preferujete cit a nejraději byste rukavičky nenasadili, ale v hlavě máte možné riziko pádu, je v nabídce model Deft od značky POC. Rukavice jsou lehké, perfektně padnou a při jízdě dost možná ani nebudete vědět, že je máte na rukou. Samozřejmostí je řada barevných kombinací a designů. Tyto modely a mnoho dalších najdete na eshopu Holokolo.cz 

Závěrem snad jen říct, že volba nasadit, či nenasadit rukavice před vyjížďkou je vždy na nás. Nicméně je dobré si uvědomit, všechny benefity i rizika, které jednotlivé varianty představují. Hodně šťastných kilometrů bez nehod a kolu ZDAR!